8/15/2014

ORZEŹWIAJĄCY SORBET JABŁKOWY


W upalne dni kiedy żar leje się z nieba brak apetytu jest dość powszechny. Kiedy już sięgamy po coś do jedzenia jest to zwykle orzeźwiająca przekąska. Taki właśnie jest sorbet, który chciałabym Wam zaproponować. Poprzez dodanie do przepisu soku i skórki z cytryny równoważymy słodycz jabłek, nadając lodom pysznej świeżości. 


Zawsze, bez względu na sytuację polityczną kraju, staram się sięgać po sezonowe owoce i warzywa od polskich, lokalnych dostawców. W momencie kiedy potrzebują oni szczególnego wsparcia nie waham się ani chwili.

Kupiłam 4,5 kg jabłek. Jeśli każdy z nas kupi choć taką ilość to pomożemy naszym sadownikom. Dzięki temu zminimalizujemy straty jakie mogliby ponieść w związku z zablokowaniem zbytu.



Jabłko - owoc na tyle uniwersalny, że możemy go wykorzystać w przeróżnych przepisach. Zaczynając od zdrowej przekąski na surowo, poprzez smoothie, chipsy, lody, sorbety, przetwory, dżemy, soki, cydr, ocet, przeciery, kończąc na kaczce z jabłkami, ciastach, tartach, naleśnikach i wielu, wielu innych.

Swoje owocowo-warzywne zakupy robię na rynku od zaprzyjaźnionych i sprawdzonych sprzedawców. Poprosiłam o słodką odmianę jabłek Piros.



Co Wam będzie potrzebne:

- 8 średnich jabłek,
- skórka starta z cytryny,
- ¼ szklanki soku z cytryny,
- 2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek redukujemy lub zwiększamy ilość cukru),
- 2 łyżki cydru


Jabłka obieramy. Pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy skórkę, sok z cytryn i cukier. Mieszamy. Wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. 

Wyjmujemy zamrożone jabłka. Miksujemy je w blenderze z cydrem. Wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny i gotowe.


Te niewielkie, okrągłe owoce nie tylko są smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zaleca się zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia. Rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Chronią przed zawałem, wspomagają trawienie, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu, odtruwają.


4 komentarze :

  1. Fajny pomysł z tym sorbetem w jabłku. Możesz podpowiedzieć jak to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy odciąć górę jabłka dzięki czemu powstanie "przykrywka" (plasterek około 2 cm). Gniazdo nasienne wyciąć za pomocą wykrawacza (drylownicy) do "ogryzków". Trzeba uważać by nie powstała dziura w dole jabłka. Resztę miąższu można usunąć wykrawaczem do owoców i warzyw, łyżką do melona bądź po prostu łyżeczką z ostrym brzegiem. Tutaj również trzeba zachować szczególną uwagę by nie przebić się przez ściankę owocu. Napełnić jabłka jeszcze niezamrożonym sorbetem, włożyć do zamrażalnika na 2 godziny i gotowe :)

      Usuń
  2. EXpress Yourself1/16/2016 11:49 PM

    Blog bardzo fajny, ciekawie i treściwie pisany. Zdjęcia też bardzo dobrze zrobione i wyrażają charakter bloga. Naprawdę gratuluję pomysłowości i poświęcenia czasu w pracę nad artykułami :) Szkoda jednak, że tak mało się teraz dzieje, chętniej bym zaglądała jakby częściej się pojawiały artykuły... Pozdrawiam i czekam na aktualizację ! :)

    OdpowiedzUsuń